Трима руснаци и един украинец са обвинени за свалянето на самолета

...
Трима руснаци и един украинец са обвинени за свалянето на самолета
Коментари Харесай

Трима руснаци и украинец са обвинени за свалянето на малайзийския самолет над Украйна

Трима руснаци и един украинец са обвинени за свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии над Украйна, заяви интернационалният проверяващ екип. 
 Ракетата, свалила малайзийския аероплан, била изпратена в Украйна през 1986 година  Русия отхвърли обвиняванията за свалянето на малайзийския аероплан над Украйна
Самолетът, извършващ полет от Амстердам до Куала Лумпур беше свален през юли 2014 година. Машината беше ударена с ракета във въздуха над Източна Украйна над зона под контрола на проруски сепаратисти. Загинаха всички на борда, множеството холандски жители.

Обвиняемите са съветските граждани Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов и украинският жител Леонид Харченко. Те са оповестени за интернационално търсене.

Смята се, че обвинените са докарали зенитната ракетна установка " Бук " от Русия в конфликтната зона в Източна Украйна.

Според проверяващите ракетният комплекс е възложен от въоръжените сили на Русия и е употребен за свалянето на самолета над регион под контрола на проруските бунтовници.

Холандските проверяващи оповестиха, че ще изискат от Москва да разреши обвинените да бъдат разпитани, само че упованието е за отвод. В подобен случай четиримата ще бъдат съдени задочно. 

Смята се, че четиримата обвинени са заемали високопоставени длъжности и са изиграли значима роля в спора в Донбас. 

Игор Гиркин е някогашен полковник от съветската Федерална работа за сигурност, по времето на злополуката е бил министър на защитата на самопровъзгласилата се Донецка национална република, а Сергей Дубински и Олег Пулатов са оглавявали военното разузнаване на републиката.

Очаква се процесът против четиримата да стартира през март следващата година. 

Разследващият екип, формиран от детективи и прокурори от Холандия, Малайзия, Австралия, Белгия и Украйна, разгласи предходната година, че без подозрение ракета от комплекса " Бук " е поразила боинга от полет MH17 на Малайзийските авиолинии. Според проверяващите зенитният комплекс произлиза от съветската 53-а зенитна ракетна бригада с база в Курск. Москва отхвърля обвиняванията. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР